Mijn naam is Mareille de Vos. In maart 2014 ben ik afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley.


Als kind had ik eigenlijk niet zoveel met dieren. Ik vond ze heel interessant maar begreep ze niet, waardoor ik juist bang voor ze was. Uit een beroepskeuzetest kwam naar voren dat ik erg geïnteresseerd was in dierverzorging. Zodoende besloot ik de opleiding dierverzorging en paraveterinair in Barneveld te gaan doen. Ik raakte steeds meer vertrouwd in dieren, vooral honden hadden mijn voorkeur, in tegenstelling tot katten, want die vond ik erg onvoorspelbaar.

Sinds juli 2007 werk ik als paraveterinair (dierenartsassistente) bij Dierenkliniek Wilhelminalinde in Renkum. Tijdens mijn werk begon ik meer vertrouwen te krijgen in katten, zolang ik maar rustig bleef was er veel te bereiken met ze. Sinds september 2008 ben ik ook werkzaam als instructeur hondenschool.

Eind 2007 kwam bij mij de eerste kat in huis, Amice. In het begin was hij een heel ondernemend katje, klom overal in en op. Doordat ik niet begreep dat hij meer uitdaging nodig had, ontstond stress en daardoor begon hij agressie te vertonen. Door hem toegang naar buiten te geven en meer met hem te spelen werd het weer een gezellige kater. Amice en ik konden weer lezen en schrijven met elkaar.

Als paraveterinair merk ik dat alle katten een andere "aanpak" nodig hebben. Dat heeft mij getriggerd om de opleiding tot kattengedragstherapeut te gaan volgen. Nu begrijp ik wat katten bedoelen met bepaalde lichaamshoudingen en waar bepaald gedrag vandaan komt. Dit kan ik nu in de praktijk toepassen, zodat katten zonder al teveel stress nagekeken en behandeld kunnen worden. Daarnaast hoop ik eigenaren te kunnen begeleiden bij het (probleem)gedrag van hun kat, zodat zij weer in goede harmonie met elkaar kunnen samenleven.

In de kliniek kom ik regelmatig katten tegen die hun vacht niet (meer) goed kunnen onderhouden, deze katten werden dan onder een roesje geschoren. Dat moet toch anders kunnen vond ik, daarom ben ik gestart met de opleiding katten trimmen. Sinds november 2018 mag ik mij gecertificeerd katten trimster noemen. Een mooie aanvulling op mijn werk.

Momenteel ben ik in het bezit van drie katten. Amice is de oudste, een onzekere kater die rustig benaderd moet worden en zelf aangeeft wanneer hij aandacht nodig heeft. Co en Mees zijn broertjes, zij zijn gevonden in Frankrijk door Nederlandse vakantiegangers. Co is een actieve kater die graag alles onderzoekt, zijn broer Mees is wat eenkenniger, maar met hulp van Co wil hij ook wel op avontuur.